Vo Svidníku si pripomínajú 650. výročie prvej zmienky o meste

08.07.2005 Svidník

Svidník 7. júla (TASR) – Dni Svidníka na oslavu 650. výročia prvej písomnej zmienky o meste pripravila po prvýkrát tamojšia samospráva. Trojdňový progr...
Svidník 7. júla (TASR) – Dni Svidníka na oslavu 650. výročia prvej písomnej zmienky o meste pripravila po prvýkrát tamojšia samospráva. Trojdňový program sa začal dnes slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva. Do soboty 9. júla je v ponuke verejnosti celý rad kultúrno-spoločenských a športových podujatí.

Zasadnutie poslancov otvoril operný spevák Igor Kucer, svidnícky rodák, naživo zaspieval hymnu SR. Primátor Michal Bartko priblížil históriu a súčasnosť okresného sídla s asi 12 400 obyvateľmi. Predstavitelia partnerských miest Chrudim (ČR), Strzyzów a ¦ widnik (obe Poľsko) prezvali pamätné listy. Rovnaká pocta sa ušla Zoji Klusákovej - Svobodovej z Prahy, dcére armádneho generála Ludvíka Svobodu, veliteľa československých jednotiek, ktoré bojovali v Dukelskom priesmyku na jeseň roku 1944. \"Môj otec mal rád celý tento poddukliansky kraj, dobrosrdečnosť, vernosť a vlastenectvo jeho obyvateľov, \" povedala pred poslancami.
Dnešný prvý blok kultúrneho programu je určený viac mladým. Na pešej zóne doplnenej novými architektonickými prvkami hrali skupiny Horkýže slíže, I. M. T. Smile, zaspieval i lekár Juraj Vančík, rodák zo Svidníka. V piatok bude večerný kultúrny program patriť strednej a staršej generácii. Za moderovania Andera z Košíc vystúpia folklórne súbory Makovica, Vranovčan a Ekonóm. Podduklianske osvetové stredisko pripravilo pri tejto príležitosti výstavu fotografií miestneho autora \"svetobežníka\" Michala Hudáka pod názvom Z histórie Svidníka.
V sobotu Dni Svidníka ukončia oslavy 80. výročia organizovaného futbalu v meste. Okrem toho sa na letiskovej ploche nad mestom začne dvojdňový zlet ultraľahkých lietadiel zo Slovenska a Česka a verejnosť dostane možnosť vyhliadkových letov.
Súčasťou podujatia sú i Letné svidnícke trhy.
 

Vyberte región